Közösségek Budapesten

 

Ébredések Alapítvány

1991-ben alakult, 1995 óta innovációs bölcsőszervezet, amely számos innovatív progarmot és civil szervezetet bocsájtott útjára az elmúlt másfél évtizedben. Felvállalták a pszichiátriai problémával élők érdekvédelmét, megalapították az első országos beteg-érdekvédelmi szervezetet, a PÉF-et. Hasonló módon indították el a támogatott foglalkoztatás, a nappali klubok szakmai programját. Több civil szervezet, többek közt a Szigony Alapítvány, a Gyöngysor Alapítvány, a KESZ megalakulásánál is segítettek. 

Az alapítvány elnöke Dr. Harangozó Judit, aki a gyógyító munkája mellett a mentális betegeket támogató civil szervezetek elkötelezett támogatója és aktív résztvevője, továbbá a pszichiátriai szakma és a mentális betegek érdekében sokoldalú felvilágosító munkát is végez, ezekben a témakörökben a médiában gyakorta megszólal.

(További részletek)

 

 

Józan Babák Klub – alternatív terhesgondozás addiktológiai problémákkal küzdő kismamáknak

Budapest VIII. kerület, Baross utca 118. (bejárat a Kálvária tér felől)
Postai cím: 1384 Budapest, Pf. 750.; 
E-mail: oaoa@jozanbabak.hujozanbabakklub@gmail.com

A szociális projekt fenntartója a Józan Babák Egyesület és a Magyar Emberi Jogvédő Központ Alapítvány . Fő feladata droghasználó várandós nők, szülők és gyermekeik segítése, életminőségük javítása, optimális családi életük támogatása.
 

Budapest VIII. kerület, Baross utca 118. (bejárat a Kálvária tér felől)

Postai cím: 1384 Budapest, Pf. 750.; 
E-mail: oaoa@jozanbabak.hujozanbabakklub@gmail.com

Telefon: 06-20-912-71-62, naponta 12 és 18 óra között 

Honlap: www.jozanbabak.blogspot.hu

ifightdepression.com

 

Az ifightdepression.com honlap a depresszióra és az öngyilkosságra irányuló figyelmet kívánja növelni, azzal, hogy információkat ad a depresszió jeleiről, tüneteiről, okairól és következményeiről. A tüneteken és intő jeleken végighaladva megmutatjuk, hogyan ismerheti fel, hogyan kaphat segítséget és hogyan támogathat egy családtagot, vagy barátot a depresszióval való megküzdésben. Ezáltal reméljük, hogy hozzájárulunk a depresszió és öngyilkosságok megelőzéséhez, valamint a velük kapcsolatos stigmák mérsékléséhez.

Az ifightdepression.com az enyhe, vagy középsúlyos depressziós pácienseket szeretné támogatni a közeljövőben egy internet alapú, szakember által irányított önsegítő eszközzel (2014. júliusától érhető el).

Az ifightdepression.com ezen kívül ajánlásokat tesz egészségügyben és más közösségi alapú ellátásban dolgozó szakemberek számára, akik támogatói lehetnek a tapasztalaton alapuló jó gyakorlat elterjesztésének.

Az ifightdepression.com az Európai Szövetség a Depresszió Ellen (European Alliance Against Depression (EAAD) konzorcium márkája és kezdeményezése, melyet a Preventing Depression and Improving Awareness through Networking in the EU (PREDI-NU) konzorcium fejlesztett ki és valósított meg, a European Agency for Health and Consumers (EAHC) támogatásával.

„Szárnyaló ecsetek” kreatív csoport

Az újpesti mentálhigieniás gondozó művészetterápiás műhelye

Vezetője Pálos Anna képzőművész.

   „A képek nem csak abban segítenek, hogy feltárják énünk rejtett mélységeit, hanem a művészet megnyit egy fantasztikus világot az alkotó és befogadó előtt egyaránt. Ez a világ megnyugtat, vigasztal, miközben megmozgatja belső érzelmi életünket, kreativitásunkat.

A foglalkozásokon  a sérülések feltárásával és reparációjával próbáljuk a gyógyulást előmozdítani, de ezentúl megpróbálom egy olyan spirituális élményhez juttatni az erre fogékonyakat, ami átlendít a holtponton és így út nyílik a kegyelem számára és megtörténhet a lélek valódi gyógyulása. Abban hiszek, hogy erre mindannyiunknak folyamatosan szüksége van.

A művészet állandó jelenléte meghatározó számomra egész életemben, hitemben, munkámban és az emberekhez fűződő kapcsolataimban.” (P. A.)

A csoportot két és fél éve hívta életre Dr. Erdélyi Kálmán intézetvezető főorvos.

A foglalkozásokon az intézet gondozottai vehetnek részt, időbeosztásuk függvényében, kedden, szerdán, vagy pénteken. Vannak délelőtti és délutáni foglalkozások is, hogy mindenki találhasson az egyéb elfoglaltságaihoz illeszkedő időpontot. A gondozóban egy kb. 10-12 fő befogadására alkalmas terem áll a művészetterápiás csoportok rendelkezésére. Tavaly, az első teljes naptári évben összesen 65 fő fordult meg a  kreatív csoport foglalkozásain. Az aktivitás változó. A „kemény mag” kezdetektől, minden alkalommal ott van, de olyan is előfordul, hogy valaki néhány alkalom után elmarad. A részvétel természetesen teljesen önkéntes.

A „Szárnyaló ecsetek” tagjai az akvarell mellett kipróbálhatják az üvegfestést, a pasztell-technikát, rajzolhatnak grafittal és tollal, ragaszthatnak montázsokat és alkalmazhatnak vegyes technikát is, emellett agyagozhatnak. A foglalkozásokhoz az eszközöket a gondozót fenntartó Újpesti Egészségügyi Nonprofit Kft. biztosítja.

 

Forrásház Gondozási Központ, Kispest

A Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ 16 éve működik. A kerületi önkormányzat tartja fennt, öt részre tagolódik: családsegítő, gyermekjólét, CsÁO, GyÁO és két éve a pszichiátriai betegek részére közösségi és nappali ellátást is biztosítanak. Ez utóbbi terület szakmai vezetője Sárkány-Balogh Csilla:

"Hosszú távú célunk, hogy Kispesten olyan komplex szolgáltatás valósuljon meg, amely a pszichiátriai betegek részére – a szociális izoláció megelőzése, az életvezetési képességek erősítése és az alkalmazkodóképesség javítása mellett – több foglalkoztatási formán keresztül ad lehetőséget a nyílt munkaerőpiac elvárásaira való felkészülésre, a munkavégző képesség fejlesztésére, a munkaerő-piaci reintegrációra." 

A Forrásház többféle szociális szolgáltatást kínál. Többek  között  a „közösségi pszichiátria” keretében  a  mentális problémával küzdők részére nyújt mindennapi életükben komplex segítséget, egy  jobb életminőség reményét. Személyes céljaik megvalósításának érdekében a nappali ellátás készségfejlesztést biztosít az önellátás, az emberi kapcsolatok, a munka, valamint a szórakozás területén. A szolgáltatás keretében egészségügyi tevékenység nem folyik, a munkában konzultációs partnerként vesz részt a pszichiáter szakorvos.

A Forrásház munkatársai kiemelt feladatuknak tekintik, hogy programjaik jelentős része a kerület minden érdeklődő lakója számára is hozzáférhető legyen, elősegítve ezzel az ellátottak társadalmi beilleszkedését. A családtagok, rokonok, barátok szükség szerinti bevonása, felvilágosítása, információval való ellátása jelentős mértékben járulhat hozzá fenti célok eléréséhez. A klubszerű foglalkozásokhoz elengedhetetlen az önsegítő aktivitás – vallják.

 

 

Nyitnikék Magyar Antistigma Kezdeményezés

 

Napszikra Terápiás Stúdió és Műhely

 

A stúdió szemléletére jellemző, hogy egy adott problémát több szakterület szempontjából, szükség szerint más-más látásmódon át is megvilágítanak, amíg a kellő olvadáspontot optimálisan megtalálják az azt igénylő számára.

"Számolva azzal, hogy a lelki-, szellemi-, testi problémák is sokfélék, így holisztikus, alternatív és integrál szemléletű lehetőségeink is ehhez mérten összetettek, ezért vezetünk:

  • beszélgetés-alapú, kreatív- és manuális módokon,
  • egyéni-, pár-, családi- és csoportfoglalkozásokat,
  • érzelmi-, érzeti-, mentális 
  • tanácsadásokat, tréningeket,
  • gyermekek, diákok és felnőttek számára, 
  • alkalmi, vagy rendszeres időpontokban.

(További részletek)

 

 

Artstil Művészet és Stílusterápiás Műhely

 

Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum

Szigony Alapítvány

Lelkiposta

 

Magyar Művészet- és Szocioterápiás Közösségépítő Egyesület

 

Konzultáció Alapítvány   (A honlap használata regisztrációhoz kötött)   

 

 
Várjuk további közösségek jelentkezését az info@lelekhalo.hu címre, hogy hírt adhassunk róluk.