A depressziósoknak egy újfajta tréning segíthet

2014.12.30 09:19

A depresszióval küzdő betegeknek speciális tréningre volna szükségük, amelynek keretében bizonyos társasági helyzetek megfelelő kezelését sajátítják el – vélekednek a University of Adelaide szakemberei.

„Számos bizonyítékunk van arra, hogy a súlyos depresszióval küzdő emberek a társasági helyzeteket gyakran a saját, negatív prekoncepcióik alapján értékelik, amely eltér a többi ember érzékelésétől, és ezért számos konfliktus forrása lehet. Ennek az eltérő látásmódnak a megértése és kezelése jóval fontosabb, mint ahogy azt korábban hittük” – állítja a kutatás vezetője, Bernhard Baune professzor. „A szociális interakcióhoz kapcsolódó nehézségek összefügghetnek azzal, hogy a beteg nem képes megfelelően értelmezni az érzelmi ingereket és az ezekhez kapcsolódó mentális állapotot, legyen szó másokról vagy akár saját magáról.  Ez az állapot sokszor akkor is hosszú ideig megmarad, ha a beteg jobban kezdi érezni magát. Tapasztalataink szerint azonban a páciensek egy jelentős része jól reagál a szociális képességeket fejlesztő tréningekre, amelyeknek a segítségével több hétköznapi probléma is kiküszöbölhető” – teszi hozzá Baune professzor.

A szakember szerint azért is szükség van ezekre a képzésekre, mert a depresszióval küzdő páciens sokszor képtelen csapatmunkában részt venni vagy tartós, egészséges érzelmi kötődéssel járó kapcsolatokat kialakítani, ez pedig kerékkötője lehet a teljes gyógyulásnak, és csak tovább mélyítheti a depressziót. „Természetesen nem mindenki számára hatékony egy társas viselkedést segítő tréning, de sok beteg számára jelenthet megoldást a mindennapok kihívásaira” – vélekedik a szakember.

(Forrás: vital.hu)

Vissza