A másik Magyarország

2014.10.11 16:52

A pszichiátria és az egészségügy fontos kérdéseit érintő tv-műsor volt látható a napokban az ATV-n, „A másik Magyarország” címmel. Simon András felkészült moderátora volt a beszélgetéseknek, a leghúsbavágóbb kérdéseket tette fel riportalanyainak.

Az apropót a TASZ legújabb kampánya szolgáltatta, amely egy skrizofén fiú szemszögéből láttatja a világot. A főhős fiktív személy, de olyannyira hitelesnek tűnik, hogy az interneten sokan leveleznek „vele”. (A kampányról a Lélekháló részletesen beszámolt.)

A tv-műsor első felében Vedres Tamással, a TASZ munkatársával beszélgetett Simon András. A TASZ munkatársa, majd az utána következő Gombos Tamás, független szakértő a pszichiátriai betegekkel szembeni előítéletekről beszélt. A 24 perces összeállítás L. Dézsi Zoltán dokumentumfilmjének részletével folytatódott, amely az OPNI bezárásáról készült. A műsorvezető ezután dr. Funk Sándort kérdezte az OPNI bezárásáról, aki úgy fogalmazott: „Ez több, mint bűn. Ez hiba!”

Végezetül Kökény Mihály, volt egészségügyi minisztert faggatta Simon András, hangsúlyozva, hogy az OPNI bezárásakor nem Kökény volt a miniszter.

Az exminiszter szerint az OPNI bezárása egy helyes döntés volt, rossz kivitelezéssel. Elmondta, hogy a bezárása előtt a „Lipóton” a pszichiátriai betegek egy részét XVIII-ik századi körülmények között ápolták. Az intézmény felújítására legalább 10-15 milliárd forintra lett volna szükség, de ekkora összeg a válságos években nem állt rendelkezésre.

Arra a korábbi felvetésre is válaszolt Kökény Mihály, hogy miért nem adták el a rendkívül nagy értékű ingatlant és a befolyó vételárból miért nem teremtették meg az ellátás korszerűsítését más intézményekben. Nos, ennek az volt az akadálya, hogy az önkormányzat eladási tilalmat rendelt el. Kökény Mihály többször kitért arra, hogy a döntéseknek szakmai érvek alapján kellett volna megszületni, de az OPNI körüli vitát átpolitizálták.

Az egykori miniszter leszögezte, hogy a pszichiátriai ellátórendszer ma is ugyanazokkal a gondokkal küszködik, mint hét éve, megfejelve azzal, hogy azóta orvosok és szakápolók nagy számban távoztak az országból a jobb munkakörülmények miatt. Véleménye  szerint egy ambuláns rendszerre és egy segítő hálózatra lenne szükség. Döntő kérdésnek tartja, hogy milyen a betegek hozzáférése a szakmai segítséghez; hogy ne válassza el kínai fal az egészségügyi- és a szociális ellátást; hogy legyen rehabilitáció.

(Az ATV műsora ITT tekinthető meg)

Vissza