Fókuszban az art brut

2015.01.21 12:22

Az év első napjaiban két kiállításon is megtekinthetik az érdeklődők a képzőművészetek iránt fogékony pszichiátriai betegek alkotásait. A Moravcsik Alapítvány, valamint az Ébredések Alapítvány bábáskodásával kerül sor a két budapesti rendezvényre, ahol a képek meg is vásárolhatók.

Az elmúlt évek ötven jelentős, hazai art brut alkotójának 85 művét ismerhetik meg a látogatók azon a napokban megnyitott kiállításon, amelyre a Moravcsik Alapítvány és a Magyar Pszichiátriai Társaság “Anti-stigma” programjának részeként kerülhetett sor. A kiállítást Gaál József festőművész nyitotta meg, aki Beke László művészettörténésszel és Köllő Miklóssal közösen választották ki a kiállításon bemutatott alkotásokat. A tárlaton bemutatott alkotások kiválasztásánál a művészeti szempontok voltak az elsődlegesek. Ugyanakkor törekedtek arra, hogy minél több art brut művész alkotását mutathassák be, ezzel reprezentálva a hazai art brut széles spektrumát. Figyelembe vették azt is, hogy az alkotók önértékelését jelentősen növeli alkotásaik bemutatása a nagyközönség előtt.

Az art brut művészet fogalmát sokan tág értelemben szokták használni. Az agresszív hatású műveket ugyanúgy ide sorolják, mint a pszichiátriai betegek művészetét. Egyes művészettörténészek a primitív népek, a rabok alkotásait, sőt bizonyos gyermekrajzokat is az art brutba sorolják.

Az art brut irányzat a XX. század második felében, Jean Dubuffet-nek köszönhetően egyre inkább a figyelem középpontjába került, mind a művészetek, mind a pszichiátria területein. A képzőművészek, a művészettörténészek és a kritikusok a művészi értékteremtés oldaláról kezdték vizsgálni a pszichiátriai betegek alkotó tevékenységét. A pszichiátriában eleinte a művészi alkotásokban felismerhető pszichopatológiai tüneteket vizsgálták, majd az alkotó tevékenységet, mint terápiás eszközt kezdték alkalmazni a kreatív és művészetterápia keretében.

A pszicho-szociális fogyatékkal élő emberek sajátos művészeti eszközökkel reagálnak az őket körülvevő világra. Műveiket gyakran piktografikus elemekkel, szavakkal, időnként komplett szövegekkel egészítik ki. Ennek oka, hogy magában sem a grafikus, sem a szöveges megjelenést nem tartják elegendőnek érzelmeik kifejezésére. Az art brut alkotók az általuk alkotott figurákat gyakran élő személyekként kezelik, illetve teljesen függetlenítik magukat az elkészült műtől - olvasható a budapesti kiállítás kapcsán a www.artbrut.hu oldalon.

(A kiállításról beszámolt a librarius.hu is itt)

Hasonló rendezvényre, egy nagyszabású képkiállításra és vásárra kerül sor holnaptól a budapesti Fehér Holló Teaházban, amelynek vezetője: Vereczki Mariann.

Helyszín: 1085 Budapest, Horánszky utca 1. (Bródy Sándor utca sarok).

Vernisszázs: 2015. január 22., 20:00 óra

A kiállítást Kristóf Róbert, az Ébredések Alapítvány ügyvezetője nyitja meg, majd Csorba Simon tart előadást, "Művészet vagy art brut?" címmel.

Ezután a kiállított képek megtekintésére kerül sor az alkotók vezetésével, majd aukcióra kerülnek a kiállított képek.

A képek új tulajdonosait a rendezők meghívják egy borkóstolóra. Sommelier: Kristóf Róbert.

Öné lehet egy szép festmény az Ébredések Művészeti Kör legjobb, zsűrizett alkotásai közül. És az élmény, hogy ezzel segített! 

A művészeti kört Csorba Simon művésztanár vezeti.

Vissza