Diszkrimináció-gyanú - Válaszolt az áruházlánc

2014.12.03 11:55

Nyilvános vitára hívta dr. Harangozó Judit, az Ébredések Alapítvány vezetője az egyik hazai áruházlánc hr munkatársát, aki a megváltozott munkaképességű jelentkezőket fogadja. 

Amint arról november 23-án beszámoltunk, először kedvezően fogadta az áruházlánc illetékese az alapítvány megkeresését és továbbította az Ébredések mentoráltjának személyi anyagát a területileg illetékes áruházba. A történet itt vett kedvezőtlen fordulatot: a helyi vezető - meglehetősen furcsa álláspontot képviselve -, nem vette fel a munkára jelentkező fiatalembert. (Az „indokok” olvashatók előző cikkünkben ITT.)

Ezt követte dr. Harangozó Judit felhívása a lefnet.hu levelező listán. Levelére válaszolt a hr szakember és érkezett független szakértői vélemény is.

Az áruházlánc hr munkatársa sajnos érdemben nem válaszolt a vitaindítóban feltett kérdésekre, hanem egy statisztikai adatokkal "alátámasztott" bizonyítvány-magyarázatot írt. Mint tudjuk, a statisztikával mindent - és mindennek az ellenkezőjét -, is be lehet bizonyítani. A konkrét esettel kapcsolatosan megfogalmazott aggályok azonban válasz nélkül maradtak.

A lefnet.hu - n hozzászólt a - féloldalas - vitához Lechnerné Vadász Judit, rámutatva az áruházlánc eljárásának hibáira:

„Első   adalék: olvashatóak az OMFI honlapján a képzés fül alatt az október 30-i Foglalkozás-egészségügyi Fórum előadásai , az első három a pszichiátria betegek vizsgálatáról szól.

Pszichiátriai megbetegedések előfordulása, tünettana és 
korai felismerése - Dr. Németh Attila

Mentális-pszichológiai adottságok szerepe a munkaképesség megítélésében és az esetleges rehabilitáció lehetőségei - Dr. Bereczky László

A foglakozás-egészségügyi orvos lehetőségei és a feladatai a pszichiátriai betegek munkaköri alkalmasságának megítélésében - Dr. Grónai Éva

Amiben megegyeznek, hogy pszichiátriai beteg alkalmassági vizsgálata  esetén a beteg kezelőorvosával konzultálni kell, tehát nemhogy az ügyintéző nem prejudikálhat, (általában nem teheti)  hanem ennél a betegcsoportnál  az orvos sem ítélheti meg az állapotot konzultáció nélkül.(Ezt írja elő a  33/1998(VUI.27.) NM rendelet.)

A másik: a Foglalkozások Egészségügyi Tényezői Kézikönyv  bevezetőjében pontosan leírja, mi a korlátozás, a tiltás funkciója, tartalma. A korlátozás a munkáltató egyedi mérlegelését követeli meg, azt számára külső szerv nem írhatja elő. (…)

Ezt nem érinti, hogy a kézikönyv az 1993-as FEOR foglalkozásait dolgozza fel, most pedig a 2008-as FEOR van érvényben, amire hasonló részletezettségű feldolgozás nem készült.

Az eset részleteit nem ismerem, de az eljárás teljesen hibás volt.” - eddig a szakértői vélemény.

A konkluziót vonja le ki-ki a maga számára.

Egy biztos: van még tennivaló a diszkrimináció, a stigmatizáció leküzdésében, és az csak az első lépés, hogy egy vállalat megváltozott munkaképességű munkavállalókért felelős hr munkatársat foglalkoztat. A jogszabályokat és a megcélzott (?) munkavállalói kört is ismerni kellene - legalább az illetékes hr-szakembernek.

Zelei Béla 

Vissza