Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottság alakul

2015.07.01 21:25

Javaslattevő, véleményező, tanácsadói tevékenységet végző testület létrehozásáról döntött a kormány, Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottság néven; az erről szóló határozat kedden jelent meg a Magyar Közlönyben.

A fórum feladata a társadalmi integrációt célzó Országos Fogyatékosságügyi Program és a hozzákapcsolódó szakpolitikai programok végrehajtásának elősegítése; ennek részeként koordinálja a minisztériumok fogyatékos embereket érintő tevékenységét, valamint figyelemmel kíséri ezen programok és az Európai Unió fogyatékosságügyi stratégiája nemzeti hatáskörbe utalt feladatainak végrehajtását.

A bizottság javaslatokat dolgoz ki az Országos Fogyatékosságügyi Programban foglaltak végrehajtására, továbbá a fogyatékos embereket érintő jogszabályok módosítására, megalkotására, illetve véleményezi az e területet érintő kormányzati intézkedések tervezetét, koordinálja a nemzetközi kötelezettségekből fakadó feladatok végrehajtását.

A bizottság emellett véleményez az Országos Fogyatékosságügyi Program és a kapcsolódó szakpolitikai programok végrehajtásával kapcsolatos utólagos értékelések előkészítése során.

A testületet a szociál- és nyugdíjpolitikáért felelős miniszter által felkért állami vezető irányítja; tagjai az egészségügyért, a szociál- és nyugdíjpolitikáért, a társadalmi felzárkózásért, a családpolitikáért, a gyermek- és ifjúságpolitikáért, a kultúráért, a kormány általános politikája megvalósításának stratégiai irányításáért, a foglalkoztatáspolitikáért, a közfoglalkoztatásért, a szakképzésért és felnőttképzésért és az államháztartásért felelős miniszter által vezetett minisztérium egy-egy képviselője.

Emellett helyet kap a bizottságban az oktatásért felelős miniszter által vezetett minisztérium képviseletében a köznevelési és a felsőoktatási területet képviselő egy-egy delegáltja, továbbá a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos. A testületnek emellett eseti tagjai is lehetnek.

A bizottság tagjai tevékenységükért tiszteletdíjban nem részesülnek.

(MTI)

Vissza