Idegrendszer, stressz, méregtelenítés

2014.09.11 20:59

A Medicina Egészségpénztár az „Idegrendszer, stressz, méregtelenítés” jegyében hirdette meg szeptemberi akcióját.

„Szeptemberben beindul az élet nemcsak az iskolakezdésnek köszönhetően, hanem a munkahelyen is egyre több feladat vár ránk. Olykor nehéz visszaszokni a lazább, nyári munkanapok után a feszes munkarendbe, és ez megviseli szervezetünket, idegrendszerünket, akár stresszt is okozhat. Az egészséges táplálkozás is egyre körülményesebbé válik, hiszen csökken a friss zöldség- és gyümölcs kínálat. Éppen ezért szeptemberben a Medicina Egészségpénztár partnerei a fenti problémák megoldásában igyekeznek elsősorban segítséget nyújtani.

Tippek a stressz kezelésére

A mindennapok kihívásai rengeteg stresszhelyzetet teremtek, elég csak a betartandó határidőkre, a közlekedési dugókra, vagy párunkkal folytatott vitákra gondolnunk. Annyi mindennel találkozunk az életben, ami arra készteti szervezetünk, hogy úgy reagáljon, mintha életveszélyes helyzetbe kerültünk voltunk, vagyis stresszt vált ki. Ez azonban igen negatív hatással van testünkre, és az alábbi betegségeket okozhatja: fejfájás, légszomj, emésztési problémák, izomfájdalmak, fáradtság, álmatlanság, bőrproblémák, testsúlyváltozás, szexuális problémák. Elkerülni nem tudjuk a stresszt, ezért érdemes megtanulni kezelni. Íme 7 tipp, ami segít ebben:

1. Pozitív gondolkodás

Lassan már elcsépeltté válik ez a kijelentés, ami a gyakorlatban csupán annyit jelent, hogy miközben életünk pozitív eseményeire koncentrálunk, igyekszünk minél hamarabb túltenni magunkat a csalódásokon, traumákon. Legyünk inkább optimisták, ne pedig pesszimisták!

2. Változtassuk meg érzelmi válaszainkat

A stresszt kiváltó tényezőket nem tudjuk kiiktatni életünkből. Ezért stratégiákat kell kialakítanunk a stressz kezelésére, hogy elkerülhessük kártékony hatásait. A stressz nem maga az esemény, hanem az eseményre adott válaszunk. Ezzel a hozzáállással könnyebben tudjuk kialakítani, hogyan kezeljük a stresszt. Pl. ha dugóba keveredünk, felesleges idegeskednünk rajta, hiszen ezen változtatni nem tudunk. Inkább töltsük ki azt az időt valami kellemes dologgal (zenehallgatás, beszélgetés, stb.).

3. Védjük meg drága időnket

Néhányunknak gyakran nehezére esik nemet mondani, ezért hajlamosak túlvállalni magukat. Így olyan dolgokkal töltik idejüket, amire nem feltétlenül lenne szükség. Azonban ezzel növelik a stresszt életükben, mert túl sok mindennek akarnak megfelelni egyszerre. Tanuljunk meg nemet mondani lelkiismeret furdalás nélkül.

4. Munka és magánélet egyensúlyának helyreállítása

Pontosan tudjuk, milyen érzés, amikor egy-egy fontos vagy sürgős eset miatt kibillenünk az egyensúlyból és az egyik területre több energiát kell fordítanunk. Ez szinte biztosan stresszfaktorként működik az életünkben. Ezt az egyensúlyt azonban mindig fontos megtartani, mert bármelyik irányba való eltérésnek súlyos következményei lehetnek egészségünkre.

5. Relaxálás, meditálás

Akár meditációnak, akár relaxációs gyakorlatnak nevezzük, érdemes elsajátítatni ezt a készséget, amellyel le tudjuk nyugtatni elménket, és így testünket is. Ennek lényege, hogy egy dologra koncentrálunk bizonyos ideig, akár légzésünkre, szívverésünkre, az eső hangjára, vagy egy zenére. Közben nem erőltetjük, hogy gondolataink elcsendesedjenek, hanem türelmesen kivárjuk, amíg ez a pillanat megérkezik.

6. Legyünk elnézőek saját magunkkal szemben

Stresszelni teljesen normális dolog, így az is, ha nem mindig aratunk sikert a kezelésében. A lényeg, hogy szépen lassan haladjunk a rendszeres stresszkezelés irányába és ne keseredjünk el, ha ez nem mindig sikerül. Arra koncentráljunk, amiben sikereket érünk el. A stresszkezelés 4 fő elemét jegyezzük meg: elkerülés, változtatás, alkalmazkodás, vagy elfogadás

7. Stabil emberi kapcsolatok

Az emberek, akik a nehéz időszakokban is mellettünk vannak a legértékesebbek. Nagyon fontos, hogy legyenek a környezetünkben olyan családtagok, vagy barátok akik a kemény időkben is támogatnak. Azonban ne felejtsük el, hogy velük a jó időkben is tartsuk a kapcsolatot és segítsünk nekik, ha ők szorulnának rá! Az sem szégyen, sőt, ha professzionális segítséget kérünk – pl. egy pszichológus személyében – ha úgy érezzük, összecsapnak fejünk felett a hullámok.”

(Forrás: Medicina Hírlevél) 

Vissza