Támogatás a fogyatékkal élők foglakoztatási esélyeinek növelésére

2014.11.03 15:43

Czibere Károly, az EMMI államtitkára a Rehabilitáció – Érték – Változás elnevezésű kiemelt projekt eredményeit bemutató záró rendezvényén elmondta, mintegy kétszer annyi, csaknem 80 ezer fogyatékos, egészségkárosodott, megváltozott munkaképességű ember dolgozik az elmúlt években megújított pályázati rendszernek köszönhetően.

A kormányzat elkötelezett abban, hogy akit lehet, aktivizál, hogy a passzivitásra kárhoztató segély helyett munkából éljenek az emberek.

A magyar kormány közel ötmilliárd forintot biztosított az Új Széchenyi Terv keretében több mint 6300 ember kompetencia-felmérésére, képzők, rehabilitációs szakemberek speciális képzésére, valamint 3000 megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő ember egyéni képzésére. Ez nem kiadás, hanem befektetés a jövőbe. A projekt célja a fogyatékossággal élő, illetve a megváltozott munkaképességű munkavállalók munkaerő-piaci esélyeinek növelése és integrációjának elősegítése.

A három állami cégnél (FŐKEFE, KÉZMŰ, ERFO) megvalósult alapvető és szakmai képzések az ország valamennyi régiójában összesen 97 helyszínen voltak elérhetők. A képzőhelyszínek 85 százaléka vidéken, ezen belül 16 a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben található, ahol a képzések időtartama összesen több mint 98 ezer óra.

(Forrás: Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság)

Vissza